Martin Stavleu directeur Stichting Adesse


‘Wij ondersteunen bij de financiën’

Stichting ‘Vermogensbeheer Cliënten De Zijlen’ ging in 2013 zelfstandig verder onder de naam Stichting Adesse. Sinds de start is Martin Stavleu directeur van de organisatie. “Onze dienstverlening bestaat uit budgetbeheer en bewindvoering voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit doen we voor cliënten van De Zijlen en voor andere mensen met een verstandelijke beperking en hun families.”

Martin schetst kort het onderscheid tussen curatele, bewindvoering en mentorschap. “Curatele is de oudste maatregel en daarbij gaat het om zowel financiële als persoonlijke ondersteuning”, zegt hij. “Later zijn de andere twee er bij gekomen. Bewindvoering is alleen financiële ondersteuning en mentorschap is persoonlijke ondersteuning. Tegenwoordig worden met name de laatste twee geregeld.”

Ook budgetbeheer

Adesse onderscheidt zich van andere bewindvoerders, omdat de stichting zich alleen richt op dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking. “Wij willen laagdrempelig en goed bereikbaar zijn. Zonder onze klanten bestaan wij niet, daar doen we alles voor. Naast bewindvoering doen we ook budgetbeheer. Wij ondersteunen in dat geval bijvoorbeeld familie bij de administratie. Het familielid is bijvoorbeeld bewindvoerder of curator en wij ondersteunen die persoon. Bij Adesse doen we alleen bewindvoering en budgetbeheer, geen mentorschap. Als ouders bijvoorbeeld curator zijn dan helpen wij hen alleen op het financiële vlak. Elke bewindvoerder moet ieder jaar aan de kantonrechter het financiële beleid ter controle laten zien. Het gaat dan om een overzicht van inkomsten en uitgaven. Wij houden dat voor elke cliënt het hele jaar bij en sturen een overzicht naar de bewindvoerder die dat vervolgens doorstuurt naar de rechtbank.”

‘Bewindvoerder zijn is soms ingewikkeld en stressvol.’

Martin Stavleu


‘Laat je ondersteunen bij geldzaken die je als familie misschien moeilijk vindt.’
‘We werken altijd in goede samenwerking met de familie en de cliënt.’

Taak overnemen

Bij Adesse merken ze dat familieleden de rol van bewindvoerder soms ingewikkeld en stressvol vinden. “Vooral als er een brief van de rechtbank op de deurmat valt”, zegt Martin. “Wij kunnen daarbij helpen en, wanneer mensen dat willen, kunnen we de taak overnemen. Het ligt soms heel gevoelig bij ouders om de taak over te dragen aan derden. Dat begrijpen wij heel goed. Ouders willen het goed doen en voelen zich heel verantwoordelijk. Tegelijkertijd is voor hen het regelen van de financiën soms een worsteling.”

Zonder waardeoordeel

Bepaalde uitgaven boven de vijftienhonderd euro moeten vooraf worden aangevraagd bij de rechtbank. Martin: “Dit is voor de familie soms een heel gedoe, terwijl het voor ons geen ingewikkelde handeling is. Familie en het netwerk van cliënten zijn voor ons heel belangrijk. We werken altijd in goede samenwerking met de familie en de cliënt. Ons uitgangspunt is dat geld bestemd is voor de cliënt en we geven geen waardeoordeel over de uitgave. Waar we wel naar kijken is of de cliënt iets kan betalen. Stel een cliënt wil een tatoeage of een spijkerbroek. Wij oordelen daar niet over. Als iemand daar zelf niet goed over kan beslissen, dan hoort een mentor of curator dat te doen. Wij gaan enkel en alleen over het financieel plaatje.”

Maak eens kennis

Adesse begeleidt nieuwe klanten in de eerste periode heel intensief. In het begin vinden nieuwe klanten het vaak spannend, maar na een tijdje zien de mensen van Adesse dat er soms een last van de schouders van de familie valt. “We weten dat het voor verwanten lastig is om de financiële verantwoordelijkheid uit handen te geven”, aldus Martin tot slot. “Wij willen met dit artikel laten weten dat wij als expert dit in goede samenwerking met hen kunnen overnemen.


Daarom mijn oproep: ‘Laat je ondersteunen bij geldzaken die je als familie misschien moeilijk vindt’. Dit kan door gewoon eens contact met ons op te nemen en onze kennis te gebruiken. Wij zijn te bereiken op (0594) 74 00 35 of stuur een mail naar info@stichting-adesse.nl.