Marcela, Niesje en Cees

Verhuizen doe je samen

Op 12 maart 2019 is het zo ver. Dan gaan de vierentwintig bewoners van de Grevingaheerd in de Groningse wijk Beijum verhuizen naar hun nieuwe onderkomen in Beijum Oost. Ze hebben de buitenkant van de nieuwbouw al bewonderd. In januari – als met enige vertraging ook de lift is geïnstalleerd – kunnen ze kennismaken met hun nieuwe studio of appartement.


Het gaat om de nieuwbouw aan het plein in het winkelcentrum waar Zorggroep Groningen de eigenaar van is. Op het terrein stond eerder het verpleeghuis Innersdijk. In het gebouw komen 24 seniorenappartementen en 24 appartementen die De Zijlen gaat huren. Op de begane grond komen het WIJ-team en de buurtcentra Heerdenhoes en Kleinhorn.

Studio of appartement

In januari beginnen de echte voorbereidingen voor de bewoners. “Dat doen we bewust niet te vroeg, omdat dit te spannend kan zijn voor sommige mensen”, zegt coördinerend begeleider Niesje ten Have. “In januari komt de projectleider langs om te vertellen hoe de verhuizing gaat. We gaan de familie vragen om te helpen. Samen pakken we vooraf alles in en op 12 maart gaan de dozen plus de meubels naar de nieuwe plek. Daar zorgen de verhuizers voor. We hebben met alle bewoners gesprekken gevoerd om te horen wat iedereen wilde: een studio of een appartement. Vervolgens hebben we op basis van het zorgplan gekeken naar de woonbehoefte en zo hebben we de woonruimtes verdeeld.”

‘Ik vind het leuk en spannend!’

“Ik vind verhuizen leuk, maar ook spannend”, zegt de 46-jarige Marcela Hofker. Ze woont sinds ruim vijf jaar aan de Grevingaheerd. “Ik weet niet hoe dat gaat met het inpakken en of je spullen wel op de goede plek terechtkomen.”


Begeleider Niesje stelt Marcela gerust door uit te leggen hoe alles straks gaat verlopen. “Op de verhuisdag wil ik wel vrij van mijn werk”, aldus Marcela. Ze laat weten dat ze de buitenkant van de nieuwbouw wel mooi vindt, al moet ze nog even wennen aan de mozaïeksteentjes in de gevel. “Ik wilde graag een appartement en dat heb ik ook gekregen. Daar ben ik heel blij mee. Ik wil namelijk een beetje privé wat m’n slaapkamer betreft. Niemand heeft er iets mee te maken hoe je slaapt. We mochten de kleur van de wand zelf kiezen, net als de kleur van de gordijnen. Ik krijg een groene wand en rode gordijnen, heel mooi. Ik wil nog wel een grote tv, een bankstel en een kast voor m’n kleren. Die dingen gaat mijn moeder kopen.”

‘Misschien mis ik straks mijn kamer hier wel een beetje’

De 67-jarige Cees Kaper woont sinds mei 2018 aan de Grevingaheerd. Tot die tijd woonde hij bij zijn zus en nu dus zelfstandig met begeleiding. Vol trots laat Cees zijn huidige studio aan de Grevingaheerd zien. “Hier ben ik zo blij mee hè. Ik denk dat ik deze mooie kamer misschien wel ga missen als ik verhuisd ben.”

Dankzij de geruststellende woorden van begeleidster Niesje vraagt Cees zich niet langer af wie hem gaat helpen bij het tillen van de verhuisdozen in maart. “Ik heb een citroenkleurige wand gekozen, heel mooi”, vertelt Cees, die een studio krijgt. Die heeft hij niet zelf kunnen uitkiezen. Dat heeft te maken met het feit dat de appartementen en studio’s al waren verdeeld voordat Cees aan de Grevingaheerd kwam wonen. “Maar dat geeft niks”, zegt hij, “want ik ben nu al heel tevreden met mijn kamer en ze zeggen dat de studio die ik straks krijg nog veel groter is. Ik wil na de verhuizing wel een mooie bank en een grote tv.”