Samen sta je sterker

‘Samen sta je sterker’. Het klinkt cliché, maar in Appingedam weten ze dat het echt waar is. Het afgelopen jaar stond de woon- en dagbestedingslocatie aan de Solwerderweg namelijk in het teken van verandering en samen gaven ze deze vorm. Dagbesteding het Trefpunt aan de Solwerderweg verhuisde naar de Kniestraat in het centrum van Appingedam. De vrijgekomen ruimte werd dankbaar in gebruik genomen door vijftien cliënten van Solwerderweg 3 en een apart gedeelte is nu de nieuwe dagbestedingsruimte voor vier bewoners van Solwerderweg 5.

Maar er is meer wat de gemoederen in Appingedam bezig houdt. Ze heten bijvoorbeeld steeds vaker bewoners met zogeheten moeilijk verstaanbaar gedrag welkom en dat vraagt om een andere manier van begeleiden. Collega’s hielpen elkaar uit de brand bij een dreigend personeelstekort. Daarnaast zijn op diverse niveaus gesprekken gaande over een verbouwing die gewenst is, maar die afhankelijk is van het oplossen van schade aan het pand vanwege de gaswinning. Er ligt een versterkingsadvies, maar de politieke situatie zorgt ervoor dat alles nog steeds erg onduidelijk is. Dit betekent dat plannen voor de langere termijn op dit moment niet gemaakt kunnen worden. Kortom: Appingedam blijft nog even in beweging!


'Er ligt een versterkingsadvies, maar de politieke situatie zorgt ervoor dat alles nog steeds erg onduidelijk is. Dit betekent dat plannen voor de langere termijn op dit moment niet gemaakt kunnen worden.'


Het bevalt super!

“Twee jaar geleden zijn we samen met andere dagbestedingslocaties van De Zijlen in de regio met elkaar in gesprek gegaan”, vertelt Gerda Huizinga, begeleider werk en dagbesteding van het Trefpunt. “Dat waren prettige gesprekken met als voornaamste vraag ‘Hoe kunnen we meer interactie met en in de samenleving realiseren?’. Het resultaat was dat wij extern zijn gegaan, dus uit de ruimte aan de Solwerderweg. Dagbestedingslocatie Brons moest uit haar tijdelijke huisvesting in een verpleeghuis en kwam bij ons. Samen huren we sinds mei een winkel met werkruimte aan de Kniestraat in het centrum van Appingedam. Dankzij de winkelfunctie hebben we er allerlei nieuwe mogelijkheden bijgekregen voor cliënten, zoals de verkoop, klantcontact, omgaan met de kassa en dergelijke. We lopen dagelijks vanaf de Solwerderweg naar de Kniestraat en onderweg komen we allerlei mensen tegen die groeten of een praatje maken. De interactie met de omgeving is veel groter geworden en de mensen uit Appingedam weten onze winkel steeds beter te vinden. We kijken nu hoe we de interactie met onze directe omgeving verder kunnen vergroten, zoals met de andere winkeliers en met het verzorgingshuis. Het bevalt echt super!”

Schrijver Karel de Corte te gast

Donderdag 15 november bracht auteur Karel de Corte een bezoek aan De Zijlen in Appingedam. Karel heeft twee boeken geschreven: ‘Maak me niet Down’ en ‘Eerst vasthouden, dan loslaten’. Tijdens het bezoek ging hij in op casuïstiek van twee cliënten. Het team, ouders – inclusief de broers van enkele cliënten - gedragsdeskundige en logopediste waren aanwezig. Vooraf waren vragen aan Karel voorgelegd waar hij tijdens de dag op in is gegaan. Begeleiders en verwanten hebben het als een verrijking van hun kennis ervaren en noemden het zeer bijzonder om zo bij elkaar te zijn. 's Avonds gaf de auteur een lezing voor andere belangstellenden. Hierbij waren 110 mensen aanwezig. Vrijdags ging de schrijver nog in gesprek met het team van de Grevingaheerd.

Beter in beeld

De flat aan de Solwerderweg nummer 3 telt 24 appartementen, waarvan eentje is omgebouwd tot een ontmoetingsruimte voor acht cliënten. Daar treffen ze elkaar en gebruiken ze vaak gezamenlijk de warme maaltijd. “Deze acht mensen redden zich redelijk zelfstandig. Er zijn vijftien cliënten die meer nabijheid van de begeleiding nodig hebben”, vertelt persoonlijk begeleider Mandy Venhuizen. “Ook varieert de door hen gewenste begeleiding nogal. Het samen zaken bespreken of afspraken maken is voor deze mensen erg moeilijk. Zij kunnen bijvoorbeeld de vragen die ze hebben niet goed uitstellen. Zij hebben het liefst dat hun vraag direct wordt beantwoord. Door de week is de ontmoetingsruimte – als de bewoners thuis zijn na hun werk of dagbesteding - open van half vijf tot zes en van zeven tot acht uur. In het weekend is de ruimte de hele dag open. Mensen kiezen er zelf voor om hier naar toe te komen om tv te kijken, een puzzel te maken of gewoon voor de gezelligheid. Ze houden niet van verplichtingen. Iets ‘moeten’ levert bij velen van hen veel spanning op, waarmee ze moeilijk kunnen omgaan. We zijn naar de kringloop gegaan om onze nieuwe ruimte in het voormalige Trefpunt gezellig in te richten. Cliënten zijn er blij mee en wij hebben de mensen veel beter in beeld.”

Gerda Huizinga, Bertha van der Noord, Ria de Gier en Mandy Venhuizen.


‘Het is een mooie, professionele manier van kijken waarin je betere gesprekken hebt met elkaar als begeleiders.'


Iedereen enthousiast

Al deze veranderingen kwamen voort uit eerdere gesprekken die we met elkaar hadden, aldus de locatiehoofden Ria de Gier en Bertha van der Noord. “Willen we dagbesteding in- of extern? Wat zijn de voordelen? Ook wilden we de dagbesteding voor vier cliënten van nummer 5 verbeteren. We krijgen bovendien steeds meer cliënten met een meer complexe zorgvraag en zien een verschuiving qua leeftijd binnen de dagbesteding. Met name de jongere gebruikers wilden graag naar buiten en inmiddels is iedereen enthousiast over deze stap.”

Verdieping

Net als op veel locaties van De Zijlen begeleiden ze in Appingedam op basis van Triple-C (zie ook pagina 11). Gerda en Mandy leggen uit wat de voordelen zijn van deze aanpak. “Je kijkt anders naar de cliënt. Je kijkt niet alleen naar de vraag van de cliënt, maar ook naar dat waaraan de cliënt behoefte heeft, gebaseerd op de zorgvraag. Wat is de oorzaak van bepaald gedrag? Wat heeft de cliënt nodig om zich verder te kunnen ontwikkelen? Die vragen bespreek je met elkaar. Je kijkt niet alleen veel individueler, maar ook dieper. Het is een mooie, professionele manier van kijken waarin je betere gesprekken hebt met elkaar als begeleiders. Eerder losten we wel een knelpunt op, maar je pakte de oorzaak niet aan, nu wel.”